Deprem sonrası yurttan ayrılmak zorunda kalan ve İslahiye’de çadırda yaşamaya başlayan Üniversite Öğrencisi Polat: “İnternet desteği alamadık…
HABER: YETENEK BAĞIŞI – Kamera: FATİH NAZIM EFE
Depremin ardından online eğitime geçilmesinin ardından yurttan ayrılmak zorunda kalan ve İslahiye’de ailesiyle birlikte çadırda yaşamaya başlayan Gaziantep Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ahmet Polat, şu an çadırlarda internet desteği alamadığımız için burada da online ders alamıyoruz.Katılamadık… 1 yıldır yüz yüze düzgün bir eğitim alamamıştım. ekleyin” dedi. İslahiye’de besicilik yapan Bayram Polat, “İslahiye’nin geçimi yüzde 80 çiftçi ve hayvancılık üzerine yani ilçe olarak bitti. İlçenin yüzde 70’i göç etti, yüzde 30’u kaldı” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden 50 gün geçti. Depremde binlerce insan hayatını kaybetti, yüzbinlerce insan göç etmek zorunda kaldı. Gaziantep’in İslahiye ilçesi depremden en çok etkilenen ve çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiği bölgelerin başında geliyor.
“HAYVANCILIĞI SÜRDÜRMEK İÇİN ÇİFTÇİLERİMİZİN ÇİFTÇİLERİMİZE BÜYÜK DESTEK VERMELERİ GEREKİYOR”
İslahiye’de 15-20 yıldır besicilik yapan Bayram Polat, yaşadıklarını “Çok şiddetli bir deprem oldu, Islahiye’de çok canımızı kaybettik. Hasar çok büyük” sözleriyle anlattı. Polat, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın depremzedelere yaptığı yardımı, “Büyükbaş hayvana 500, küçükbaş hayvana 50 (lira) hayvan desteği geldi. Bu iyi bir rakam değil. Hayvancılığın devamı için çiftçilerimiz ve çevredekiler. Hayvancılıkla uğraşanlara çok büyük destek verilmesi gerekiyor”Şu anda et gitti, üretim yok. Damızlık inekler 1-2 yıl önce kesildi. Şu anda hayvan sıkıntısı var. Yurt dışından ithal etmeye çalışıyorlar, bu da çözüm değil” dedi.
“İSLAHİYE’NİN YAŞAMININ YÜZDE 80’İ İLÇE OLARAK BİTTİ. İLÇENİN YÜZDE 70’İ HEMEN HAYATA GEÇİRİLDİ”
Hayvanlarına içmek için tankerle su taşıdığı çeşme suyunun hala kirli olduğunu belirten yetiştirici, “İslahiye’nin geçiminin yüzde 80’i çiftçi ve hayvancılık üzerinden yani ilçe olarak bitmiş durumda.70 İlçenin yüzde 30’u göç etti, yüzde 30’u kaldı.”
Besici Bayram Polat’ın oğlu Ahmet Polat, Gaziantep Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4. sınıf öğrencisidir. Polat, depremin ardından İslahiye’ye dönmek zorunda kaldığını, yaşadıkları çadırda online eğitim için internet erişimi olmadığını söyledi.
Pandemi sürecinde üniversiteyi kazanan Polat, öğrencilik hayatını uzaktan eğitimle tamamlamak üzere olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Şu anda çadırlarda kalıyoruz ve internet desteği alamadığımız için online derslere katılamadık”
“İnternet desteği verilmedi. Depremzedeler barınacak diye apar topar yurtlardan çıkartıldık. İslahiye’ye geldiğimizde online eğitime döneceklerini söylediler. O yüzden internet olmadığı için internet desteği alamadık. şu an çadırda kalıyoruz burada internet desteği alamadığımız için online derslere katılamıyorduk o konuda sıkıntı çekiyorduk.
“TOPLANIRSANIZ 1 YILDIR DOĞRU YÜZ YÜZE EĞİTİM ALAMADIM”
Pandemi nedeniyle ilk 2 yıl üniversiteye gidemedik. Deprem oldu, üniversiteye bir daha gidemedik. Üniversiteyi online bitireceğim. Eklerseniz bir yıl derslere yüz yüze gitmedim. 4 yıllık üniversite okudum ilk 2 sene pandemiden dolayı derslere giremedik sonra son seneye gittim. Deprem oldu, tekrar online eğitime geçtik. Toplarsanız bir yıl boyunca yüz yüze düzgün bir eğitim alamadım.”