Sağlık

Uzmandan Çocuklara Tatil Önerileri!

Okul tatilleri çocukların hem zihinsel hem de fiziksel olarak dinlenmeleri için değerli bir fırsattır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Uzmanı. Klin. Psk Müge Leblebicioğlu Arslan, “Ara tatilleri verimli kullanmak onların psikolojik sağlıklarını geliştirmelerine yardımcı olacaktır” diyor. İşte uzmanlardan 6 sezon ortası tatil önerisi!

 

”Unutulmamalıdır ki yetişkinler gibi çocukların da tatile ihtiyacı vardır.”

Tatili verimli geçirmek, bazı ebeveynler için yalnızca akademik olarak meşgul olmak, çocuğunu özel ders aldırmak, kurslara göndermek, ödev ve kitaplarla vakit geçirmesini sağlamak anlamına gelebilir. Ne yazık ki bu tutuma maruz kalan çocuklar okula döndüklerinde okula gitmek istememe oranı, performansı düşüyor ve rahatsız edici davranışlar daha yüksek olabiliyor.

Tatil döneminde nasıl vakit geçireceğine karar vermekte zorlanan ebeveynler, çocuklarına “Artık okul başlasın” diyor. Bırakın okula gidip dinleneyim. Okulda böyle olursan arkadaşların senden hoşlanmayacaktır. “Bunu yapmaya devam edersen öğretmenine şikayet edeceğim” gibi cümleler söyleyebilirler. Bu ifadeler çocukta istenmediğine dair olumsuz düşüncelere yol açarak ev ortamında kurallara aykırı davranışlara yol açabilir, okulunu ve benlik algısını olumsuz etkileyebilir. Aşağıda belirttiğim noktaları takip ederek hafta ortası tatilinizi verimli geçirme oranınızı artırabilirsiniz.

 

  1. Tatili duygusal ve fiziksel ihtiyaçların karşılanması için bir fırsat olarak kullanmaya dikkat edin,

 

Bu dönemi akademik eksiklikleri düzeltme zamanı olarak değil, sizin ve çocuğunuzun duygusal eksikliklerini ve ihtiyaçlarını giderme zamanı olarak görün. Ancak tüm bunları yaparken çocuğunuzun öğretmenlerinin verdiği sorumlulukları yerine getirmesine destek olun.

Rutinlerinize yeni rutinler ve esneklik eklemeye devam edin.

Rutinlerin çocuklar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır. Özellikle okullar yeniden açıldığında uyum sürecini kolaylaştırır. Ancak çocuğa tatil olduğunu söyleyerek makul bir esneklik sağlayabilirsiniz. Örneğin; Belirli sınırlar dahilinde ekran kullanımı ve uyku saatlerinde esneklik gösterebilirsiniz.

 

  1. Fiziksel aktivitelere değer verin!

 

Fiziksel aktivite çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir. Okulda gücünü kullanmaya alışan bir çocuk, tatil döneminde gücünü kullanmakta zorluk yaşayabilir. Bu durumda evde istenmeyen davranışlara neden olabilir. Çocuğunuzun ilgi alanlarına ve gelişim düzeyine uygun aktiviteleri seçin. Örneğin çocuğunuzun spor yapmasına, parka götürmesine, doğa yürüyüşlerine çıkmasına destekleyici bir rol model olabilirsiniz.

Sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olun.

Çocuğunuza tatil sırasında arkadaşları ve aile üyeleriyle buluşma fırsatları verin.

 

  1. Sorumluluk verin,

 

Çocuğunuza yaşına ve gelişimine uygun sorumluluklar verin. Örneğin yatağını toplamak, bulaşıkları masaya koymak gibi sorumluluklar çocuğu geleceğe hazırlayarak özgüveninin gelişmesine ve kişiselleşmesine katkı sağlar.

 

  1. Sanatsal faaliyetlerde bulunmak,

 

Sanatsal etkinlikler çocukların yaratıcılıklarını ve ifade becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Örneğin, bir oyuncak ve hayvan müzesine gitmek, evde aile üyeleriyle tematik veya ücretsiz fotoğraf çalışmaları yapmak, çocuk sanat atölyelerine katılmak, çocuk tiyatrosu veya sinemasına gitmek, yeni kitaplar satın almak ve aile üyeleriyle kitap okuma etkinlikleri yapmak, organize etmek gibi. aile üyeleriyle film geceleri. bir aktivite örneği olabilir.

 

  1. Tatilin bitiminden birkaç gün önce çocuğunuza haber verin,

 

Tatilin bitmesi bazı çocuklar için üzüntüyü beraberinde getirebilir. Okul sürecine ayrılığı ve uyumu kolaylaştırmak için, tatilin ne kadar süreceğini dramatize etmeden çocuğa takvimde somut olarak gösterebilirsiniz. Peki tatilde fotoğraflarla ne yaptık? Nasıl hissettim? Okula başlamak nasıl bir duygu? Duygularını ve niyetlerini fotoğraf aracılığıyla ifade etmelerine yardımcı olarak onların duygularına eşlik edebilirsiniz. Özellikle ilkokul çağındaki çocukların duygusal süreçlerine, tatil sonu temalı okuma kitapları ile eşlik etmenizi tavsiye edebilirim.

 

  1. Psikoterapi süreçlerini ihmal etmeyin!

 

En büyük yanılgılardan biri okulun bittiği, sorunların bittiği algısıdır. Ben buna sahte güzellik durumu diyorum. Çocuğunuzun devam eden bir psikoterapi süreci varsa tatil döneminde de devam ettirmeye özen göstermeniz çocuğunuzun biyo-psiko-sosyal gelişimi açısından faydalı olacaktır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

gelendost-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu